Boekrecensie: Kalmerende signalen van Turid Rugaas

Kalmerende signalen van Turid Rugaas is echt een must-have voor iedereen die ook maar iets met honden te maken heeft. Na het lezen van dit boek ga je je hond anders bekijken. Het is absoluut geen dik boek en in begrijpelijke taal wordt de lichaamstaal van honden uitgelegd.

In de introductie legt Rugaas helder uit wat het belang is van goede lichaamstaal voor honden. Leven in sociale verbanden brengt namelijk ook risico’s met zich mee. Wanneer er miscommunicatie is tussen soortgenoten zou het snel kunnen escaleren in een gevecht.

Om conflicten te vermijden zijn honden Meesters geworden in het zenden van kalmerende signalen naar anderen. Door kalmerende signalen te zenden zegt de hond eigenlijk “ik wil geen confrontatie met je” tegen zijn gesprekspartner. Echter kan een hond ook gebruik maken van dreigsignalen. Denk aan tanden laten zien, grommen, uitvallen, blaffen. Honden maken pas gebruik van deze dreigsignalen wanneer de kalmerende signalen niet zijn opgepikt. Lichaamstaal beter leren lezen kan je dus zelfs helpen met gedrag wat door eigenaren vaak wordt gezien als onprettig zoals blaffen en uitvallen.

Alle honden over de hele wereld, ongeacht ras, spreken dezelfde taal. Honden spreken niet alleen in lichaamstaal naar soortgenoten maar naar alle wezens, dus ook naar ons. Het boek legt uit hoe jij als mens jouw lichaamstaal kunt laten spreken naar je hond. In het gesprek met je hond kan je kiezen welke houding je aanneemt. Stel je je dreigend/vijandig op? Of juist kalmerend en vriendelijk? De keuzes die je maakt hebben effect op de relatie met je hond.

Aan de hand van praktijkverhalen en foto’s legt Rugaas de belangrijkste kalmerende signalen uit. Per signaal wordt uitgelegd hoe jij als mens een soortgelijk signaal kan communiceren met je lichaam en worden verschillende voorbeelden besproken. Als lezer krijg je praktische handvatten om zelf een expert te worden in het lezen van je eigen hond.

Ik ben een groot fan van dit boek en adviseer mijn klanten ook wel eens dit boek. Lichaamstaal is echt de basis van alles. Al het gedrag wat je hond laat zien is namelijk een vorm van communicatie. Wanneer je je verdiept in je hond zal het jullie relatie ook veranderen. Kalmerende signalen van Turid Rugaas geeft een extra dimensie aan het contact dat je met je hond hebt.

Ervaar je problemen bij het gedrag van je hond en kom je er zelf niet uit? Twijfel niet om hulp te zoeken bij een welzijnsgerichte professional of kijk naar mijn aanbod.

Liefs,

Rianne Warmerdam

Hee, ik ben Rianne

Ik geef privé hondentrainingop maat gemaakt omdat iedere hond en baas uniek is. Ik wil ervoor zorgen dat honden écht begrepen worden door hun baasje. Zodat ze goed in hun vel zitten en zich daardoor goed gedragen.

Lees hier meer over mij.

meer blogs
× Hoe kan ik je helpen?