𝐕𝐨𝐞𝐥 𝐣𝐞 𝐣𝐞 𝐰𝐞𝐥 𝐞𝐞𝐧𝐬 𝐚𝐧𝐠𝐬𝐭𝐢𝐠? Je bent niet de enige. Ongeveer 30% van de mensen heeft wel eens last van angst en het is de meest voorkomende psychische aandoening. Er zijn ook vast lezers die ooit wel eens een paniekaanval hebben ervaren.
Dieren in het wild leven niet in een soort permentente staat van angst zoals het bij mensen kan voorkomen. Voor dieren is angst direct gekoppeld aan overleven. Denk aan een wild zwijn op de Savanne wanneer het zwijn een leeuw zal zien worden er direct allerlei processen gestart. De Amygdala, het emotiecentrum in de hersenen, van het zwijn wordt actief en zorgt ervoor dat adrenaline vrijkomt. Adrenaline geeft voor een verhoogde alertheid in voorbereiding op de fight of flight reactie. De angst is in dit geval een hele behulpzame emotie omdat het de overlevingskansen vergroot.
Wanneer wij als mensen stress ervaren gebeurt er eigenlijk hetzelfde. Alleen gaat het bij ons vaak niet meer om leven of dood maar om de deadline van je baas of de stijgende energieprijzen waar je je zorgen om maakt. Deze zorgen kunnen veel stress veroorzaken wat een flinke impact kan maken op je gevoel van welzijn.
Voor mensen zijn er honderdduizenden producten en diensten online te vinden die worden aangeboden met de belofte om jou ontspanning te geven. Bij de apotheek gaan de kalmeringsmiddelen als warme broodjes over de toonbank.
In mijn werk zie ik veel honden die angstig zijn. Angst kan zich bij honden op verschillende manieren uiten. Honden die bang zijn voor mensen of andere honden gaan bijvoorbeeld agressie inzetten. Honden met verlatingsangst kunnen eindeloos blijven blaffen, huilen of spullen in het huis gaan vernielen.
Wanneer een hond langdurig in een staat van angst verkeert kan het impact hebben op de hersenen. Als je zelf wel eens stress ervaart weer je hoe veel impact het kan hebben op je gevoel van welzijn. Laat je hond niet onnodig lijden en vraag hulp. Voor jou en je hond.
Liefs,
Rianne Warmerdam