Als je zelf een hond hebt of mij al even volgt, dan weet je dat lichaamstaal een van de belangrijkste manieren van communiceren is voor een hond. Als je als hondeneigenaar tegen problemen aanloopt rondom het gedrag van je hond, of je wilt je hond beter leren begrijpen, dan zal je moeten investeren in het begrijpen van de lichaamstaal van honden. In deze blog bespreek ik een aantal veelvoorkomende signalen die nog wel eens verkeerd worden geïnterpreteerd en geef ik tips om meer te leren over de lichaamstaal van honden.
Functie van het leven in een roedel voor honden
Zoals je misschien al weet zijn honden roedeldieren. Bij de ontwikkeling van verschillende diersoorten hebben sommige de keuze gemaakt om alleen te zijn en anderen juist om samen te leven om de kans van overleven in het wild te vergroten. Voor honden is het succesvol geweest om zich in een roedel te begeven om het voorbestaan te garanderen.
Sociaal contact
Het leven in een roedel heeft verschillende functies voor honden. Honden hebben van nature behoeft aan sociaal contact. Door in een roedel te leven hebben zij altijd soortgenoten om zich heen. Voor het welzijn van honden is het cruciaal dat ze natuurlijk gedrag kunnen laten zien. Dat betekent dat sociaal contact met andere honden en/of mensen bijdraagt aan het welzijn van je hond.
Jagen
De hond van vroeger moest nog overleven in het wild en moest dus ook jagen voor zijn eten. Als een roedel jagen op een prooi, is veel effectiever dan alleen jagen.
Zorgen voor nageslacht
De verzorging van jongen gebeurt in een roedel niet alleen door de moeder-hond. Ook andere roedelleden zullen helpen bij het opvoeden en waken over de pups.
De roedel zorgt er ook voor dat genetisch materiaal wordt veiliggesteld om het voorbestaan van de soort te garanderen.
Iedere samenlevingsverband brengt risico’s met zich mee. Wanneer meerdere honden samenleven bestaat de kans op conflicten over de verschillende belangen van de individuen. Om de kans op conflicten te vermijden, gebruiken honden lichaamstaal. Als er conflicten zijn in de roedel zou dit namelijk de groep zwakker maken. Door conflicten uit de weg te gaan blijft de groep als geheel sterker wat bijdraagt aan de overlevingskansen. Om conflicten te vermijden maken honden gebruik van kalmerende signalen die ze communiceren via lichaamstaal.
Hondentaal over de wereld
De taal van honden is universeel en overal ter wereld hetzelfde. Een hond in Australië zal gebruik maken van dezelfde signalen als een hond uit Noorwegen. Er zijn geen cultuurverschillen zoals we dat in menselijke communicatie wel zien. Het is wel zo dat de hondentaal bij de ene hond beter ontwikkelt is dan bij de ander. Om de taal namelijk goed te leren moeten honden interactie hebben met soortgenoten die de taal goed spreken.
Veel voorkomende kalmerende signalen
Wegdraaien
Misschien is het je wel eens opgevallen dat je hond vaak zijn hoofd wegdraait precies op het moment dat je een foto wilt maken. De camera kijkt je hond namelijk direct aan, wat voor de hond als een bedreiging kan overkomen. Door met zijn hoofd weg te draaien wil hij eigenlijk de camera kalmeren en aangeven dat hij geen confrontatie wil. Honden kunnen dit signaal op verschillende wijze laten zien: enkel met de ogen, door weg te kijken, met het hoofd weg draaien of zelfs met het hele lichaam wegdraaien.
Sommige honden kruipen met hun kluif de mand en draaien met de rug richting andere dieren of mensen wanneer ze rustig willen kluiven. Ze willen niet gestoord worden en hebben geen zin in confrontaties. Door zo de gaan zitten communiceren ze duidelijk naar anderen wat hun behoefte is.
Wanneer je hond iets van jou wil en jij wil het niet, dan kan je dus ook je eigen lichaamstaal gebruiken om dit te communiceren. Wanneer jij je wegdraait van je hond, dan zal de hond snel genoeg doorkrijgen dat jij er niet van gediend bent en een confrontatie probeert te vermijden.
Likken
Iedere hond likt wel eens zijn neus of bek maar dit signaal kan de hond ook inzetten om te communiceren. Bijvoorbeeld wanneer hij een soortgenoot tegenkomt of wanneer de eigenaar over de hond heen hangt of hem vastpakt. Je kan dit signaal als mens ook inzetten door je lippen te likken. Op deze manier kan je je communicatiepartner geruststellen.
Kwispelen
Wanneer een hond kwispelt wordt dit door veel mensen geïnterpreteerd als blijdschap, maar dat is niet altijd het geval. Bekijk eens goed welke andere signalen de hond nog meer laat zien. Is het lichaam gespannen of ontspannen? Of laat de hond zijn oogwit zien? Sommige honden gebruiken hun staart als een witte vlag die ze wuiven tijdens een ontmoeting met soortgenoten om te laten weten dat ze geen confrontatie willen. Voor mensen is kwispelen niet na te bootsen als signaal.
Meer weten?
Als je meer wilt weten over de lichaamstaal van honden adviseert ik je op het boek Kalmerende signalen te lezen van Turid Rugaas. Het is geen dik boek maar geeft wel een hoop inzicht in de signalen van honden en hoe je dit kan inzetten als mens. Daarnaast ben ik bezig met het ontwikkelen van een onlinetraining waarin ik jou alles ga leren over lichaamstaal zodat jij je hond nog beter kan leren begrijpen. Als je nu tegen problemen aanloopt in het gedrag van je hond en je komt er zelf niet uit, vraag hulp aan een professional.
Liefs,
Rianne Warmerdam
console.log( 'Code is Poetry' );