Verrijking voor honden als basisbehoefte

Indien je interesse hebt in honden heb je vast wel eens gehoord van enrichment, of in het Nederlands: verrijking voor honden. In deze blog leg ik je uit over wat verrijking voor honden inhoudt en waarom het zo belangrijk is. Verrijking is een basisbehoefte voor iedere hond; indien je hond te kort komt in deze behoefte kan probleemgedrag ontstaan of zelfs verergeren.

Wat is verrijking voor honden?

Verrijking voor honden wordt in de dierenwinkel en op Instagram vaak geminimaliseerd tot de behoefte om te kluiven en aan een wijd assortiment aan speeltjes. Verrijking is zo veel meer dan dat en is in de basis van wat honden nodig hebben om zowel fysiek als mentaal gezonde en gelukkig te zijn. Het gaat over de natuurlijke behoefte aan rust, fysieke beweging, veiligheid, sociale contacten, instinctief gedrag en mentale uitdaging.

Iedere hond is dan wel zijn eigen individu maar alle honden moeten in deze behoeften worden voorzien. Indien je daar niet in slaagt is de kans groot dat je hond zal communiceren dat hij iets te kort komt. In de meeste gevallen gebeurt dit door gedrag te uiten dat als hondeneigenaren (of buren) als onprettig wordt ervaren. Bijvoorbeeld blaffen, heel veel rusteloosheid, prikkelbaarheid of uitvallen. Wanneer je dit gedrag ziet als communicatiemiddel is de kans groot dat je je hond anders gaat bekijken. Indien je meer wilt leren over de communicatie van honden bekijk dan eens mijn onlinecursus Hondentaal: lichaamstaal.

Waarom is verrijking zo belangrijk?

Zoals ik al aangaf gaat verrijken over dat je hond wordt voorzien in zijn natuurlijke behoeften. Veel honden in Nederland hebben een uitermate saai leven. Iedere dag lopen ze hetzelfde rondje en eten ze dezelfde brokken uit een bak. In het weekend komen ze misschien op een andere plek maar veelal is de routine hetzelfde met weinig nieuwe prikkels of uitdagingen. Voor het welzijn van je hond is het heel belangrijk dat hij in zijn primaire behoeften wordt voorzien. In de praktijk zie ik regelmatig dat probleemgedrag vermindert of verdwijnt door bewust in te zetten op de natuurlijke behoeften van de hond. 

Wat heeft een hond nodig qua verrijking?

Rust

Het merendeel van de daginvulling van een hond zou moeten bestaan uit slaap (ongeveer 12 uur voor een volwassen hond), daarnaast rust een hond ook een groot gedeelte van de tijd dat hij wakker is. Uiteraard verschilt dit ook per leeftijd, ras en individu.

Rust is het moment waarop een hond alle prikkels van de dag verwerkt en zichzelf fysiek en mentaal herstelt en oplaadt. Wanneer een hond slecht slaapt of te weinig rust krijgt kan hij sneller last krijgen van overprikkeling en is hij  minder goed in staat om nieuwe informatie in zich op te nemen. Het is om die reden ook van groot belang dat je hond een comfortabele plek heeft waar hij ongestoord en in veiligheid kan rusten.

50% slaap

30% rusten

20% overige activiteiten

Fysieke beweging

Fysieke beweging kan natuurlijk bestaan uit een lekkere wandeling maar kijk ook eens of je andere manieren van beweging kunt inzetten. Laat je hond lekker zwemmen bijvoorbeeld. Zeker honden die zwemmen al in hun natuurlijk instinct hebben zitten vinden dat fantastisch. Zwemmen goed voor de ontwikkeling van spieren en is niet belastend voor de gewrichten.

Het ras of DNA-pakketje van je hond kan je veel vertellen over zijn bewegingsbehoefte. Een Engelse bull heeft namelijk hele andere behoeften dan een Samoyeed. Wil je meer weten over de natuurlijke behoeften van een ras, zoek online eens een hondenencyclopedie op. Wees wel kritisch bij persoonlijke meningen en kijk voornamelijk naar de oorsprong van een ras.

Ook zijn er vele hondensportcursussen die je met je hond kunt volgen om jullie band te versterken, het zelfvertrouwen van je hond te vergroten en samen lekker fysiek bezig te zijn. Hierbij kun je denken aan Agility, flyball, doggydance of hoopers.

Veiligheid

Net zoals voor ons mensen is het voor honden van cruciaal belang dat ze zich veilig voelen in de omgeving waarin ze zich bevinden. Wanneer een hond zich niet veilig voelt komen er veel hormonen vrij in het lichaam en om weer te kunnen ontspannen moet er sprake zijn van veiligheid. Let wel op: iets dat voor ons veilig is hoeft niet per se voor een hond veilig te voelen.

Honden kunnen net als mensen leiden aan angsten, bijvoorbeeld angst voor vuurwerk of verlangtingsangst. Dit zijn slechts twee voorbeelden maar angst kan in vele vormen voorkomen. Indien je hond last heeft van angst is het belangrijk dat je je hond steunt en jullie gezamenlijk trainen om over de angst heen te komen zodat je hond zijn gevoel van veiligheid weer terugkrijgt.

Sociale contacten

Honden zijn sociale dieren. Ze hebben ze van nature behoefte om contact te maken met andere soortgenoten maar ook met mensen en andersoortige dieren. In de vroege levensfase van je hond is het belangrijk dat je hond gesocialiseerd raakt met mensen en dieren. Indien een hond de eerste weken/maanden van zijn leven weinig contact heeft met andere soortgenoten of mensen is de kans groot dat de hond gedragsproblemen ontwikkelt.

De ene hond geeft de voorkeur aan contact met andere honden terwijl andere honden juist meer behoefte hebben aan contact met mensen. Bekijk goed het gedrag van je hond en pas je daarop aan.

Instinctief gedrag

Bepaalde hondenrassen worden soms al jaren en jaren gefokt om hun populaire uiterlijk of gedrag. Veel hondenrassen zijn van oorsprong werkhonden. Denk bijvoorbeeld aan Beagle’s die werden ingezet om het geschoten wild op te halen, labrador retrievers die hielpen om de visnetten uit het water te halen of Yorksher terriers die op muizen jagen. Tegenwoordig hoeven de meeste honden niet meer te werken en liggen ze lekker warm bij ons thuis in het mandje. Echter zit in het DNA-pakketje van je hond nog steeds deze natuurlijke werkbehoefte. Voor het welzijn van je hond is het dus belangrijk dat er ruimte is om in deze behoefte te voorzien. Wees dus niet boos wanneer je labrador weer eens in de sloot springt: het zit in zijn DNA. Indien je dat een probleem vindt heb je misschien voor een ras gekozen dat niet bij jou past. Daarom adviseer ik toekomstige hondenouders ook altijd eerst onderzoek te doen naar de verschillende rassen.

Mentale uitdaging

Zoals ik mijn stuk al begon: het leven van veel honden in Nederland is behoorlijk saai en heeft weinig uitdaging. Hondeneigenaren denken al snel dat ze hun hond moe maken door lange einden te lopen. Echter wordt hier voornamelijk de conditie en het uithoudingsvermogen van je hond mee getraind. Wil je je hond echt moe maken? Geef je hond  mentale uitdaging. Online zijn er vele puzzels voor honden te vinden. Echter hoef je niet altijd wat te kopen om je hond  mentale uitdaging te geven. In mijn gratis e-book deel ik jou 6 activiteiten die je met je hond in en om huis kan doen om hem die  mentale uitdaging te bieden.

Loop je tegen probleemgedrag aan van je hond of wil je persoonlijk advies over verrijking voor je hond? Neem contact met me op!

Hee, ik ben Rianne

Ik geef privé hondentrainingop maat gemaakt omdat iedere hond en baas uniek is. Ik wil ervoor zorgen dat honden écht begrepen worden door hun baasje. Zodat ze goed in hun vel zitten en zich daardoor goed gedragen.

Lees hier meer over mij.

meer blogs
× Hoe kan ik je helpen?