Het belang van goede slaap voor honden

Eerlijk is eerlijk, ik heb als hondeneigenaar echt moeten leren om mijn honden voldoende rust te geven. Ja, je leest het goed, ik heb dat moeten leren en niet mijn honden. Toen ik voor het eerst een eigen hond kreeg was ik het liefst de hele dag bezig met het beestje. Als ik er nu op terug kijk zijn er twee dingen die ik anders zou doen bij de opvoeding en een daarvan heeft te maken met rust en slapen. In deze blog vertel ik je meer over slaap bij honden.

Het belang van slaap bij honden

Iedere diersoort op deze aarde doet het is zijn eigen vorm: slapen! Honden besteden zelfs het merendeel van hun tijd aan slapen. Vroeger werd gedacht dat slaap alleen nodig was om vermoeidheid tegen te gaan maar ondertussen weten we de goede slaap belangrijk is voor vele vitale processen. Waarom is slaap zo belangrijk:

 • Fysieke, emotionele en cognitieve gezondheid
 • Afvalstoffen worden tijdens slaap sneller afgevoerd uit hersenen en lichaam
 • Groei en herstel van cellen
 • Ondersteunt immuunsysteem
 • Lichamelijk opladen
 • Emotioneel opladen
 • Ervaringen en lessen verwerken
 • Besluitvorming

Onderzoek heeft aangetoond dat er vele gelijkenissen zijn tussen slapen bij mensen als bij honden. Een van de grote verschillen is dat wij mensen de enige diersoort zijn die zichzelf er bewust van weerhouden om te slapen en een slaapgebrek creëren. Dat zegt ook wat over ons als mensen. Maar misschien herken je het wel dat je een aantal gebroken nachten hebt en de merkt dat je niet helemaal helder bent in je hoofd. Er lijken watten in je hoofd te zitten, je lijkt alles te vergeten, kan je nergens op concentreren en wanneer iemand iets aan je vraag snauw je degene snel wel. We kunnen er van uit gaan dat het voor honden net zo is. Slaap speelt dus een hele grote rol in het gedrag van de hond.

Hoeveel slaap heeft een hond nodig?

Onderstaand heb ik een overzicht gemaakt van hoeveel een hond gemiddeld zou moeten slapen. Let wel op: een hond blijft altijd een individuen en slaapbehoeften kunnen afwijken van dit gemiddelde. Er zijn verschillende zaken die invloed op de slaap behoefte van een hond zoals bijvoorbeeld DNA. Een Border Collie heeft van nature veel meer energie om te werken in zijn DNA dan een Deense Dog. In de praktijk zien we vaak dat grote honden vaker en langer dutten dan kleine honden. Leeftijd heeft ook veel invloed op de slaapbehoefte van de hond. Oudere honden hebben vaak meer behoefte om te slapen want hun lichaam heeft ook meer tijd nodig om te herstellen. Wees wel bewust dat wanneer een hond veel meer slaapt dan normaal het ook een teken kan zijn van een onderliggen kwaal dus neem contact op met de dierenarts.

 • Puppy 18 tot 20 uur
 • Puber 14 tot 16
 • Volwassen hond 12 tot 14 uur

Voor honden is het normaal om meerdere keren te slapen gedurende een 24 cyclus. De meeste diepe slaap vindt meestal plaatst tussen 21:00 en 6:00. Echter slapen honden niet de gehele nacht gemiddeld maar 80% van de tijd de overige tijd is de hond wakker. Omdat een hond meerdere keren per dag slaapt is het voor honden ook mogelijk om gemiste slaap gedurende de nacht overdag in te halen in tegenstelling tot ons mensen.

Hoe zorg je voor meer rust en goede slaap voor je hond?

Om lekker te kunnen slapen is een bed nodig. Hondenmanden zijn beschikbaar in vele vormen, soorten en maten. Slaapvoorkeuren verschillen per hond, de een slaapt graag op een vloer lang uit, de ander op een kussen en weer een ander in een stevige mand met harde rand. Bij het kiezen van een mand kijk vooral naar wat je hond prettig vindt.

Bij ons in huis hebben de honden verschillende slaapplaatsen zodat ze zelf kunnen kiezen waar ze zin in hebben. Een harde mand met kussen, schapenvacht in de bench of een zacht kussen. Het is belangrijk dat de slaapplaats zich bevindt op een rustige plek zodat de hond niet wordt gestoord tijdens de slaap. Indien er kinderen aanwezig zijn in huis is het ook belangrijk dat er afspraken worden gemaakt dat de kinderen niet aan de hond zitten indien de hond op een slaapplaats ligt.

Jonge honden kunnen nog wel eens moeite hebben om voldoende rust te pakken. Vergelijk het met een klein kind, die weten ook nog niet wanneer het beter is om te gaan rusten en gaan daardoor te lang door. Een bench kan helpen om jou hond rust te geven gedurende de dag indien dit op een positieve is aangeleerd en de hond het ook als ontspannen ervaart. Veel honden komen tot rust wanneer de eigenaren rustig gaan zitten. Indien je hond onrustig is kunnen hersenspelletjes helpen om tot rust te komen. Fysieke en mentale uitdaging zorgen namelijk voor vermoeidheid bij de hond.

Indien jouw hond vaak wakker wordt door geluiden of visuele prikkels kan het raadzaam zijn deze te camoufleren. Bijvoorbeeld door het zicht te ontnemen door de gordijnen dicht te doen, folie op de ramen te plakker of gebruik te maken van white noise om geluiden van buiten te verhullen.  

Iedere hond is uniek, heeft zijn eigen slaapvoorkeuren en kan dus afwijken van de norm. Heb jij het vermoeden dat je hond te weinig slaapt? Of het je vragen naar aanleiding van deze blog? Stuur me een bericht en ik help jullie graag op weg naar dromenland.

Hee, ik ben Rianne

Ik geef privé hondentrainingop maat gemaakt omdat iedere hond en baas uniek is. Ik wil ervoor zorgen dat honden écht begrepen worden door hun baasje. Zodat ze goed in hun vel zitten en zich daardoor goed gedragen.

Lees hier meer over mij.

meer blogs
× Hoe kan ik je helpen?