Benches, voor sommigen is het heel vanzelfsprekend en anderen zijn fel tegen het gebruik van een bench. Mijn persoonlijke mening? Wanneer jij je hond op een goede manier de bench aanleert, kan het juist een hele fijne plek zijn voor de hond. Het is echter niet de bedoeling dat je de hond uren en uren alleen laat in de bench. Ongeacht wat je mening is over benches zijn er ook uitlopende redenen waarom je je hond een bench wil aanleren.
In deze blog leg ik je stap voor stap uit hoe jij je hond kan leren dat de bench een fijne plek is.
First things first
Voordat je met een hond, en zeker een puppy, gaat beginnen met benchtraining, is het belangrijk dat de hond is voldaan in zijn behoeften. Zorg er dus voor dat de hond de volgende zaken heeft gedaan voordat je de training begint:
- Geplast/ gepoept
- Gespeeld
- Uitgelaten
- Gegeten/ gedronken
Tijdens de training is het niet de bedoeling dat je hond al zo moe is dat hij al bijna ligt te slapen. Wanneer de hond namelijk slaapt, krijgt de hond niets mee van de training en leert hij ook niets. Daarnaast is het belangrijk dat de bench groot genoeg is voor de hond om zich te kunnen uitrekken.
Bench = good
Allereerst wil je dat de hond de bench gaat associëren met positieve dingen. Uit onderzoek weten we dat honden heel goed zijn in het maken van associaties. Een van de bekendste onderzoeken is van meneer Pavlov. In zijn onderzoek onderzocht hij de speekselontwikkeling bij honden wanneer ze eten kregen. Het is normaal voor honden dat de speekselontwikkeling toeneemt wanneer ze eten zien of ruiken. Iedere keer, vlak voor de honden het eten kregen, liet hij een bel afgaan. Na verloop van tijd begonnen de honden al te kwijlen wanneer de bel ging. Zelfs als er geen eten in de buurt was. Deze honden hadden dus geleerd dat de prikkel van de bel een aankondiging was van het eten. Honden zijn enorm goed in het maken van associaties dus is het belangrijk dat we dit inzetten bij het aanleren van gedrag. Dit leerprincipe noemen we ook wel klassieke conditionering.
Wanneer je de bench in de huiskamer zet, zorg ervoor dat je de bench leuk maakt voor je hond. Een aantal zaken die je kan doen om de bench leuk te maken:
- Leg een kleedje of kussen in de bench waar je hond graag op ligt
- Verstop onweerstaanbare trainers in de bench
- Laat trainers in de bench vallen wanneer je hond uit zichzelf de bench in gaat
- Geef alle maaltijden in de bench
Geleidelijke opbouw van training
Zoals ik zojuist heb uitgelegd, is het belangrijk dat de hond zoveel mogelijk positieve associaties heeft met de bench. Dit is de reden dat het dus niet aan te raden is om de hond maar in de bench te doen en te laten uithuilen. Het is dieronvriendelijk, kan de vertrouwensband tussen hond en baas beschadigen. Ook zorgt het ervoor dat de hond negatieve associaties krijgt met bench. Daardoor zou het heel goed kunnen dat de hond in het vervolg niet meer de bench in wil, omdat de angst is ontwikkeld dat het weer net zo zal gaan als de vorige keer.
Het is superbelangrijk dat we de hond geleidelijk en zonder stress de bench aanleren zodat er zoveel mogelijk positieve ervaringen zijn. Geef je hond de ruimte om zelf te bepalen wanneer hij in of uit de bench loopt. Geen druk vooral. Wanneer de hond uit zichzelf de bench in gaat, belonen!
Zie dat je hond zich ontspannen voelt in de bench? Begin dan met het sluiten van het deurtje voor korte momenten. Je wil er tijdens de training voor zorgen dat je de momenten zo kort houdt dat je hond geen stress krijgt van het gesloten deurtje. Want geen stress = positieve associatie, stress = negatieve associatie.
Wanneer je je hond leert dat het niet stressvol is, zal het ook gemakkelijk zijn om dit uit te bouwen. De hond leert namelijk dat je weer terugkomt om hem/haar te bevrijden. Bouw de duur van het gesloten deurtje dus langzaam op en laat de hond het tempo bepalen.
Wanneer het goed gaat met het deurtje sluiten, terwijl je in de kamer blijft, kan je het langzaam uit gaan breiden door uit het zicht te gaan. Zorg ervoor dat je een camera hebt zodat je wel kan monitoren hoe je hond erop reageert. Kom weer terug zodra je ziet of hoort dat de hond spanning begint te krijgen. Stapje voor stapje kan je de tijdsduur zo uitbreiden.
Wat wil je juist niet tijdens de benchtraining?
Verwacht niet dat je hond de bench gelijk een leuke plek vindt ondank dat je zijn leukste spulletjes in de bench hebt gelegd. Bedenk dat het voor een hond onnatuurlijk is. Je zal dus echt de tijd moeten nemen om je hond dit aan te leren. Daarnaast leert de ene hond het gemakkelijk aan dan de ander. Het kost misschien iets meer tijd maar als je de stappen hierboven volgt zal het echt goedkomen. Het kost ook tijd om iets te leren.
Gebruik de bench niet als strafplek. Zoals ik eerder al heb uitgelegd, is het de bedoeling dat de hond leert dat de bench een veilige en fijne plek is. Wanneer je de bench voor straf zou gebruiken, zou het er juist voor zorgen dat de hond de bench als een niet fijne plek gaat zien. De hond gaat de bench dan associëren met straf.
Gebruik de bench ook niet als een middel om slopen in huis tegen te gaan. Sloopgedrag van honden heeft vaak een onderliggende oorzaak. Het is belangrijk om de oorzaak te achterhalen zodat je het gedrag van stoppen. Het kan bijvoorbeeld komen doordat je hond te veel of te weinig uitdaging heeft of misschien heeft de hond wel last van verlatingsangst. Er zijn vele redenen en ik zal baasjes altijd adviseren om contact op te nemen met een professional want dit gedrag wordt meestal niet uit zichzelf beter.
Heb jij nog vragen na aanleiding van dit stuk of heb je hulp nodig bij de benchtraining van je hond? Stuur me een bericht en ik help je graag verder!