“Het voelde voor mij echt als een drempel om hulp te vragen…”

Ik denk dat menig mens een rooskleurig beeld heeft wanneer ze er aan denken een pup in huis te halen. Zo een lief klein pluizig bolletje plezier in huis, wat kan er misgaan? Het opvoeden van een pup gaat echter niet altijd over rozen weten de meeste baasjes. Toch hangt er een taboe op het vragen van hulp. Ik heb Sterre geïnterviewd over de opvoeding van Sjakie, een Welsh Cardigan Corgi van 9 maanden.

Sterre: “Toen Sjakie als puppy bij ons kwam viel het me al snel op dat ze beschermd was over haar spulletjes. Op een gegeven moment ik zei “nee” maar ze beet me gelijk toen ik haar benaderde. Ik was zo geschrokken van de situatie! Na die aanvaring was ik op mijn hoede bij haar. Op de puppytraining besprak ik het moment met de trainer en die wilde voor een consult bij ons langs komen.

Tijdens het consult was de trainer ook onder de indruk van hoe vasthoudend Sjakie was met het toe-eigenen van spullen. We kregen wat adviezen van haar en moesten daarmee aan de slag gaan. Vol goede moed gingen we ermee aan de slag maar het leek meer alsof we het ongewenste gedrag even pauzeerden in plaats van dat het stopte. Iedere keer ging Sjakie namelijk toch weer verder met het bezitterige gedrag. Er gingen een aantal weken voorbij en Sjakie begon ook aan de pubertijd. Het gedrag was niet alleen terug, maar zelfs erger aan het worden. Het leverde zo veel spanning op in huis.

Via via ben ik doorverwezen naar een geschoolde hondengedragstherapeut. Binnen enkele dagen na de aanmelding kwam hij al langs. Hij verzekerde me dat er echt een oplossing was, hierdoor voelde het voor mij heel vertrouwd. Tijdens het eerste consult gingen we aan de slag met praktische tips en ik zag dat dit invloed had op Sjakie. Tussen de oefeningen door gaf de therapeut ook veel theorie en over de communicatie van honden.

Ik begreep nu beter “het waarom” achter het gedrag en ik zag ook gelijk dat de oefening effect had op Sjakie. De volgende dagen zijn we verder gegaan met de oefeningen en begonnen we ze ook te implementeren in de praktijk. Het ongewenste gedrag pauzeerde niet meer, maar stopte nu zelfs!”

Welke tips zou je meegeven aan baasjes die tegen problemen aanlopen tijdens de opvoeding van hun pup?

“Ik zou zeggen dat het heel makkelijk is om je hond ergens de schuld van te geven maar het ook belangrijk is om naar je eigen energie te kijken. Als iets niet lukt, is het niet erg om hulp te vragen. Sommige mensen durven niet de stap te nemen om hulp te zoeken omdat het voelt als een taboe, als falen omdat de opvoeding jou niet lukt en andere hondeneigenaren wel. Mijn grootste tip is dan ook: vraag vooral om hulp! Daarnaast is het belangrijk om heel duidelijk te zijn naar je hond. Wees consequent in wat wel of niet mag. Maar mijn allergrootste les is geweest dat ik hulp mag vragen wanneer ik er zelf niet uitkom.”

Je staat er niet alleen voor als baasje. Heb je zelf een probleem met je hond waar je tegenaan loopt? Voel je vrij om me een berichtje te sturen.

Liefs,

Rianne

Hee, ik ben Rianne

Ik geef privé hondentrainingop maat gemaakt omdat iedere hond en baas uniek is. Ik wil ervoor zorgen dat honden écht begrepen worden door hun baasje. Zodat ze goed in hun vel zitten en zich daardoor goed gedragen.

Lees hier meer over mij.

meer blogs
× Hoe kan ik je helpen?