hond vuurwerkangst

Help! Mijn hond heeft vuurwerkangst

Spooky season is begonnen. Zodra we richting einde van het jaar gaan en het steeds vroeger donker is, klinkt er helaas ook weer vaker vuurwerk. Voor veel honden is vuurwerk dramatisch. Honden hebben een veel beter gehoor dan mensen dus de harde knallen komen veel harder bij ze binnen. Daarnaast is er natuurlijk ook vaak een schrikeffect omdat het onverwacht klinkt. In deze blog geeft ik tips voor het aanleren van omgaan met vuurwerk bij jonge honden en tips voor honden met vuurwerkangst.

Voorkomen is beter dan genezen

Wanneer je een jonge hond hebt zal je je hond nog moeten leren dat vuurwerk niet iets is om bang voor te zijn. Je wilt ervoor zorgen dat de hond juist zo veel mogelijk positieve associaties heeft met vuurwerk. Zorg ervoor dat je altijd lekkere snacks bij je hebt als er een kans is dat er vuurwerk afgaat tijdens de wandeling. Als er een knal klinkt kan je je hond namelijk direct belonen. Op die manier wordt een harde knal namelijk een voorspeller dat er iets leuks volgt, namelijk een lekker snoepje! De associatie die hond leert is: Vuurwerk = feest.

Als je hond ooit eens is geschrokken van vuurwerk, dan kan hij zeer heftige angstreacties hebben. Op zo’n moment staat een hond niet meer open om te leren. Hij zal dan ook geen voer meer van je aannemen omdat hij letterlijk doodsbang is en in overlevingsmodus gaat.

Wees op dat moment niet boos op je hond maar steun hem juist door hem zo snel mogelijk in veiligheid te brengen door bijvoorbeeld naar huis te gaan. Steun je hond met lichaamscontact als hij daar behoefte aan heeft.

Zo een heftige schrikreactie is natuurlijk afschuwelijk voor je hond. Er komen veel stresshormonen vrij en het kan tot 72 uur duren voordat die weer helemaal uit zijn lichaam zijn. Hou dus ook de dagen na zo een heftige schrikreactie rekening met de belasting die je je hond geeft.

Lage intensiteit training

Helaas hebben jij en ik geen controle op het vuurwerkbeleid of het gedrag van onze buren als het gaat om vuurwerk. We kunnen wel trainingssessies gaan opzetten met de hond waarin wij de controle hebben over wat er gebeurt. Wanneer een hond te veel angst ervaart kan hij niet meer leren van een ervaring omdat hij in overleveringsmodus gaat. We willen dus op een lage intensiteit gaan trainen om de hond voor te bereiden op oudejaarsavond.

Begin de training dus het liefst al een aantal maanden van tevoren zodat je de training kan opbouwen op het niveau van je hond. Wat heb je nodig voor de training? Youtube en een geluidsversterker.

Zoek op Youtube naar een filmpje met vuurwerk geluiden en laat dit afspelen op een geluidsniveau zo laag dat de hond er amper tot niet op reageert. Als je het volume tussen 0 een 100 kan instellen, begin dan bij 5. Laat het geluid afspelen voor z’n 10 minuten.

Het doel van de oefening is dat de hond ontspannen is tijdens het afspelen van het geluid. Wanneer je hond helemaal relaxt is en geen spanning heeft laten zien, dan kan je tijdens de volgende trainingssessie het geluid iets harder zetten. De stappen moeten zo klein zijn dat de hond ontspannen blijft. Ga bijvoorbeeld van 5 naar 10 (van de 100).

Laat je alsjeblieft niet verleiden door ineens van 5 naar 30 te gaan omdat de voorgaande trainingssessie zo goed ging. Hierbij loop je namelijk het risico dat je hond alsnog angstig wordt en daardoor ben je uiteindelijk vaak weer langer bezig om dit te herstellen. Het klinkt misschien niet belangrijk maar eigenlijk moet iedere trainingssessie gemakkelijk en saai zijn voor de hond. Uiteindelijk leiden al die kleine stapjes naar stabiel succes.

Oudejaarsavond

Ondanks dat je je hond afgelopen weken/ maanden in huis al op lage intensiteit aan het geluid hebt laten wennen en buiten hebt beloond wanneer er vuurwerk klonk, kan oudejaarsavond toch nog een spannende avond zijn. De hoeveelheid flitsen, de geur en de intensiteit van het vuurwerk zijn vaak dan veel groter. Hierbij een aantal tips om de avond goed door te komen.

Laat je hond niet alleen

Als je hond angstig is voor vuurwerk, laat je hond dan niet alleen tijdens oudejaarsavond. Je hond kan dan namelijk compleet in paniek raken, wat zeer traumatisch kan zijn voor de hond.

Sluit ramen, roosters en gordijnen

Dit helpt het geluid te dempen en zorgt ervoor dat de hond ook minder last heeft van de geur en lichtflitsen. Je kan geluid van buiten ook verder dempen door gebruik te maken van kleden of kussens. Ook kan je geluid maskeren door de radio aan te zetten.

Zorg voor een veilige plek

Laat je honden zelf een plek kiezen waar die zich prettig voelen tijdens het vuurwerk. De ene hond ligt graag met een kleedje over z’n bench op z’n kussen en de ander wil graag zo dicht mogelijk bij de eigenaar zijn. Kijk waar je hond behoefte aan heeft. Mijn eigen hond gaat nog wel eens op het toilet liggen waar hij niet gestoord wordt. Ik zorg dan ook dat hij daar een kussen heeft liggen en water zodat hij nergens anders heen hoeft als hij niet wil

Plan je wandelingen

Op oudejaarsdag doe ik vaak heel vroeg in de ochtend een lange wandeling. Als je hond zeer angstig is voor vuurwerk, laat je hond dan niet loslopen omdat je dan kans hebt dat je hond vlucht wanneer hij schrikt. Als je lekker vroeg bent, is het vaak nog rustig met knallen en zo kan je je hond lekker alvast de beweging geven die ze nodig hebben. De rest van de dag hoef je dan alleen nog naar buiten voor een plas of poep. Maar geen wandelingen meer omdat je kans loopt om vuurwerk tegen te komen. Zorg ook dat je niet meer tussen 23:00 en 2:00 naar buiten hoeft.

Maak het zo leuk mogelijk

Vanaf het moment dat het echt los gaat buiten, zorg ik altijd voor een funbox. Dit is een kartondoos met daarin speeltjes en snackjes verstopt zodat de hond leuke afleiding heeft van het kabaal buiten. Maak het uitdagend voor je hond door gedroogd vlees te verstoppen in oude wc-rollen of kranten. Of doe er een lekkere kluif in waar hij even mee zoet is.

Hond met extreme angst

Als je hond extreem angstig is voor vuurwerk is het soms nodig met hulpmiddelen te gaan werken. Hierbij een aantal producten die kunnen helpen bij de angst.

Adaptil

In de producten van Adaptil zitten feromonen die een geruststellende werking hebben op de hond. Er zijn verschillende soorten producten die je ook met elkaar kan combineren om het effect te versterken.

Thundershirt

Thundershirts zijn speciale verzwaarde shirts die kunnen worden gebruikt voor honden die angstig zijn. De extra druk op het lichaam heeft een geruststellende werking. Je kan dit vergelijken met een baby die ingebakerd is of mensen die gebruik maken van een verzwaringsdeken.

Gedragsmedicatie

Indien natuurlijke middelen niet helpen en training niet aanslaat omdat de hond te angstig is, kan je nadenken over gedragsmedicatie. Gedragsmedicatie is geen oplossing voor het probleem maar kan wel vaak helpen ter ondersteuning bij de training voor honden die zonder medicatie niet openstaan hiervoor. Gedagsmedicatie is enkel te verkrijgen via de dierenarts. Ik of andere gedragstherapeuten kunnen je hierbij adviseren over de training.

Hopelijk helpen deze trainingstips om jouw hond te leren dat vuurwerk een feestje kan zijn. Dit zal niet haalbaar zijn bij iedere hond maar probeer er dan het beste van te maken door veiligheid en afleiding te bieden. Ik ben benieuwd wat jij allemaal in de oudejaarsfunbox van je hond doet. Deel jouw box met me via social media, vind ik leuk! Mocht je nog hulp nodig hebben met de training, vraag hulp aan mij of andere professionals om jullie te ondersteunen.

Liefs,

Rianne Warmerdam

Hee, ik ben Rianne

Ik geef privé hondentrainingop maat gemaakt omdat iedere hond en baas uniek is. Ik wil ervoor zorgen dat honden écht begrepen worden door hun baasje. Zodat ze goed in hun vel zitten en zich daardoor goed gedragen.

Lees hier meer over mij.

meer blogs
× Hoe kan ik je helpen?