Alle hondeneigenaren die ik ooit ben tegengekomen hebben een ding gemeen: ze willen goed zorgen voor hun hond. Uiteraard betekent dat eten geven en wandelen op z’n tijd, maar wat kan je als eigenaar nog meer doen om het welzijn van je hond te verhogen? In deze blog lees je mijn tips.
Welzijn = natuurlijk
Voor het welzijn van ieder diersoort is het cruciaal dat ze natuurlijk gedrag kunnen laten zien. Dit geldt niet alleen voor honden. Op andere plekken waar dieren leven in gevangenschap weten ze dit ook en maken ze er gebruik van. De koeien van tegenwoordig staan namelijk met z’n allen in een stal en hebben geen bomen of bosjes in de buurt om eens lekker tegen aan te schuren. Steeds meer boeren zorgen ervoor dat ze borstels hebben hangen zodat de koeien daar tegenaan kunnen schuren. Bij het voeren van hagedissen in de dierentuin wordt ook niet gekozen voor dode krekels maar juist voor levende. Zodat de hagedissen hun instinct kunnen inzetten om hun eten zelf te vangen.
Niet iedereen staat er altijd bij stil, maar honden zijn eigenlijk ook dieren in gevangenschap. Ieder moment van de dag bepalen we wat de hond wel of niet kan doen. De keuzevrijheid van een hond is zeer beperkt. Binnen het huiselijke bestaan van een hond is er ook niet altijd de mogelijkheid om natuurlijk gedrag te vertonen. Of het kan zijn dat dit wordt afgekeurd. Kluiven is bijvoorbeeld heel natuurlijk gedrag voor een hond maar zeer ongewenst wanneer het een paar schoenen is.
Ruiken
De neus is het allerbelangrijkste en best ontwikkelde zintuig van een hond. De neus van een hond is zo goed dat hij een suikerklontje in een olympisch zwembad zou kunnen detecteren. Probeer even voor je te zien hoe groot een zwembad is en het formaat van een suikerklontje, wauw!
Een hond ontdekt zijn omgeving door middel van luchtjes die hem veel informatie geven. Zo kan de hond aan een plasje ruiken wat het geslacht van een hond is en of de hond eventueel loops is.
De neus is altijd zeer belangrijk geweest in de jacht naar voedsel. Tegenwoordig laten we onze honden geen andere dieren meer vermoorden voor hun maaltijd, maar je kan het speurinstinct van je hond wel inzetten om het gevoel van welzijn te verhogen. Bijvoorbeeld door een les detectie te gaan doen of door je hond een spoor in de natuur te laten volgen van wilde dieren. Maar je hoeft niet per se naar buiten om je hond een kans te geven om zijn neus goed te gebruiken.
Verstop bijvoorbeeld de brokken van de maaltijd eens door het huis en laat je hond zijn eigen maaltijd zoeken. Dit is een garantie voor plezier!
Kluiven en likken
Wanneer de roedel vroeger een prooi had gevonden kon het echte werk beginnen, het kaalplukken van een karkas. Heerlijk likken en kluiven op een stuk vlees, spier of botten. Wist je dat wanneer een hond aan het likken of kluiven is er endorfine vrijkomt? Dit hormoon wordt ook wel de “happy hormon” genoemd en heeft een kalmerende werking op de hond. Een kluifje kan je hond dus juist helpen ontspannen. Zeker bij jonge honden of honden die snel overprikkeld zijn, is het verstandig om ze regelmatig wat te kluiven aan te bieden. Op deze manier kunnen ze hun energie op een goede manier kwijt en leren ze om zichzelf te kalmeren door te kluiven.
Beweging
Een hond heeft natuurlijk ook beweging nodig. Je wil graag dat je hond naar buiten gaat om te kunnen ontlasten. Honden vervuilen niet graag hun eigen nest, dus gaan ze liever ergens anders naar toe om te plassen of poepen. Daarnaast moet een hond ook zijn energie kwijt en beweging is daar perfect voor. De behoefte aan beweging verschilt veel per ras. Zo heeft een old english bulldog veel minder behoefte aan beweging dat een jack russell. Sommige honden bewegen het liefst door te wandelen maar het kan ook zijn dat een hond graag graaft of gaat zwemmen als vorm voor beweging. Iedere hond is natuurlijk uniek en heeft zijn eigen voorkeuren maar het DNA-pakketje per ras laat wel zien welke voorkeuren een hond kan hebben. Zo gaan labradors graag zwemmen en duikt een yorkshire terriër graag een muizenhol in. Dit komt omdat verschillende rassen juist zijn gefokt vanwege die kwaliteiten en dit instinct in hun DNA zit. Het gedrag hoeft dus niet te worden aangeleerd maar ze hebben zelf al de behoefte om dit te doen.
Sociaal contact
Honden zijn roedeldieren en hebben sociaal contact nodig. Sociaal contact kan contact zijn met de eigen roedel, het gezin, of contact met andere soortgenoten. Iedere hond heeft zijn eigen voorkeur. Sommige honden vinden het heerlijk om met soortgenoten te spelen in het park en andere zijn juist liever met mensen. Kijk waar jouw hond behoefte aan heeft en geef hem dat.
Rust en slaap
Net als bij mensen is voldoende rust en slaap heel belangrijk voor hoe je je voelt gedurende de dag. Een volwassen hond slaapt tussen de 12 en 14 uur per etmaal. Voor puppy’s is dat 20 tot 18 uur. Zorg er dus voor dat je hond een veilige plek heeft waar hij niet gestoord wordt. Wanneer je jonge kinderen in huis hebt is het belangrijk dat ze weten dat ze de hond dus ook niet mogen storen als hij in zijn mand of bench ligt.
Vind de unieke formule voor jouw hond
Zoals ik al vaker heb gezegd, iedere hond is uniek en heeft zijn eigen behoefte. Mijn hond Cees vindt het namelijk heerlijk om met andere honden te spelen en heeft niets met vreemde mensen. Voor zijn gevoel van welzijn ga ik dus regelmatig naar een natuurgebied of het strand waar honden los kunnen lopen zodat hij lekker kan spelen met soortgenoten. Mijn andere hond Quinn vindt het echter veel leuker om met mensen te zijn dan met andere honden. Haar neem ik dus regelmatig mee als ik een avondje met vrienden heb of als ik naar het terras ga. Ze geniet van alle aandacht die ze dan krijgt, maar pakt daarna ook haar rust als ze daar behoeft aan heeft.
Onze behoefte verschillen ook van persoon tot persoon en van moment tot moment. Kijk dus wat voor jouw hond werkt. Wil je meer tips met ontspannende activiteiten die je kan doen met je hond? Download mijn gratis e-book met 6 ontspannende activiteiten voor je hond voor in en om huis. Heb je wat gehad aan de tips in deze blog? Deel het via social media en vergeet niet om mij te taggen.
Liefs,
Rianne Warmerdam