Ontspannen wandelen met je hond

Het liefst wil je dat een wandeling met je hond altijd ontspannen verloopt. Toch is dat niet altijd zo vanzelfsprekend. In deze blog lees je een aantal tips van mij om ontspannen te wandelen met je hond.

Zorg voor een goed tuig of halsband.

Wanneer je naar buiten wilt gaan voor een wandeling maak dan gebruik van een tuig of halsband; afhankelijk van waar je hond zich prettig bij voelt. Kies nooit voor een zogenaamde slipketting. Dit zijn halsbanden waarbij de keel van de hond wordt dichtgeknepen wanneer de hond trekt.

Indien je hond veel aan de lijn trekt, ga daar dan mee trainen. Voor je hond is het namelijk niet natuurlijk om te begrijpen dat jij het fijn vindt dat hij in de buurt van je blijft wanneer hij aan de riem loopt.

Kies voor een fijne plek

Loop je in de buurt? Kies ervoor om regelmatig dezelfde routes te lopen. Is dat dan niet saai voor je hond? Nee juist niet, het zorgt er juist voor dat je hond beter weet wat hij kan verwachten.

Wil je je hond lekker los laten lopen? Kies dan voor een natuurgebied waar dit mag maar waar er niet te veel honden aanwezig zijn op het moment dat jullie gaan lopen. Wanneer er veel afleiding is zal je hond namelijk minder focus voor jou hebben.

Wees een leuk baasje

Naar wie luister jij liever: iemand die schreeuwt of die jou beloont wanneer iets wel goed gaat? Ik denk dat iedereen voor de laatste persoon kiest. Toch is belonen nog iets wat baasjes niet altijd doen. Wanneer iets goed gaat vinden wij dat normaal of vanzelfsprekend. Heel veel gedrag dat wij als mensen van honden verwachten is onnatuurlijk. Beloon jouw hond dus wanneer hij gedrag laat zien dat jij fijn vindt. Hierdoor zal bij je hond de motivatie vergroot worden om het gewenste gedrag vaker te laten zien. Zorg daarom altijd dat je een beloning meeneemt.

Laat je hond uitgebreid snuffelen

Snuffelen? We gingen toch juist wandelen? Ja, dat mag jij dan wel willen maar een hond beleeft de wereld heel anders dan wij. Bij de hond is de neus het sterkst ontwikkelde zintuig. Ruiken is voor honden een manier om de wereld te verkennen.

Daarnaast heeft snuffelen ook een ontspannende werking. In de hersenen wordt endorfine, dopamine en oxytocine aangemaakt. Endorfine werkt stress verlagend en dopamine en oxytocine doen daar nog eens een extra schepje bovenop. Dopamine geeft het gevoel van beloning en tevredenheid. En oxytocine wordt ook wel eens het ‘knuffelhormoon’ genoemd. Zorg er dus voor dat je je hond ook de tijd geeft om lekker te snuffelen.

Hopelijk helpen deze tips. Hebben jullie moeite om lekker ontspannen te wandelen? Neem contact me mij op en ik help jullie met liefde.

Liefs,

Rianne

Hee, ik ben Rianne

Ik geef privé hondentrainingop maat gemaakt omdat iedere hond en baas uniek is. Ik wil ervoor zorgen dat honden écht begrepen worden door hun baasje. Zodat ze goed in hun vel zitten en zich daardoor goed gedragen.

Lees hier meer over mij.

meer blogs
× Hoe kan ik je helpen?