Iedere hondeneigenaar die een pup in huis krijgt wil het liefst zo min mogelijk ongelukjes in huis en dat de hond zo snel mogelijk zindelijk is. In deze blog vertel ik je meer over zindelijkheid tijdens het opgroeien en geef ik mijn trainingstips.
Welkom thuis
Wanneer de pup net bij je komt zal hij tussen de 8 en 12 weken oud zijn. De blaas van je hond is op dat moment nog klein en hij heeft er geen controle over. Hij kan ongeveer 2 uur zijn plas op houden. Dat betekent dus dat je minimaal iedere 2 uur met de pup naar buiten moet als je een vliegende start wilt maken met de zindelijkheidstraining. Een pup heeft pas rond 6 maanden volledige controle over zijn blaas en kan zijn plas dan tot ongeveer 6 uur ophouden.
Ik raad al mijn cliënten altijd af om gebruik te maken van puppypads of kranten voor de training. Je wil je hond namelijk leren dat hij buiten het huis zijn ontlasting doet. Door gebruik te blijven maken van puppypads of kranten leer je je hond dat hij zijn ontlasting binnen mag doen. Je kan dit natuurlijk wel gebruiken als de hond s ’nachts in de bench slaapt zodat je eventuele ongelukjes gemakkelijk kan opruimen. Pas wel op met de puppypads want deze zijn van plastic en je wilt niet dat je hond het plastic opeet.
Consequent zijn
Misschien dat niemand het van tevoren aan je heeft verteld maar de eerst tijd met een pup in huis is best intensief. De pup heeft namelijk nog geen ritme en is volledig afhankelijk van zijn eigenaren voor alles. Om een goede start te maken en ongelukjes te voorkomen doe je er de eerste week goed aan om je pup na ieder slaapje, maaltijd of speel moment even mee naar buiten te nemen zodat er gelegenheid is om te ontlasten op de door jullie gewenste plek.
Wanneer je pup buiten de ontlasting doet, beloon dit dan door je hond enthousiast toe te spreken. “Goed zo! Braaf”. Wanneer je pup namelijk merkt dat iets op een consequente manier wordt beloond, vergroot je de kans dat hij dit gedrag vaker wil laten zien. Op het moment dat je pup gaat zitten om te plassen zeg dan op neutrale toon “plasje”. Op deze manier koppel je namelijk het woord plasje aan het plassen. Dit kan je later als commando gebruiken wanneer je je hond snel even wil laten plassen.
Oeps… wat te doen bij ongelukjes?
Opruimen is mijn korte antwoord. Vroeger, en nu helaas nog steeds op internet, hoorde je verhalen dat je je hond met z’n neus in de ontlasting moet duwen en dat hij het dan wel begreep. De pup heeft echter nog geen volledige controle over de blaas dus is het heel oneerlijk om überhaupt boos te worden. Dat is hetzelfde als boos worden op een baby omdat hij in z’n luier poept. Snap je het punt dat ik probeer te maken? Het heeft geen zin om boos te worden over iets waar de pup nog niet toe in staat is.
Je wilt natuurlijk een goede band opbouwen met je pup en goede relaties worden gebouwd op vertrouwen. Jij zal voor je hond namelijk degene zijn die hem veiligheid biedt in ingewikkelde situaties zodat hij kan leren er mee om te gaan. Wanneer je je hond zou gaan straffen door hem met z’n neus in de ontlasting te duwen, snij je dus ook jezelf in de vingers. Je beschadigt het vertrouwen en mogelijk ook de band tussen jou en je pup.
Als je pup dus toch een ongelukje in huis heeft, zeg je niets en geef je de pup verder even geen aandacht. Pak een stuk keukenpapier en een nat doekje zodat je het netjes kan opruimen. Maak altijd schoon met schoonmaakmiddel om te voorkomen dat er geurtjes achterblijven op de vloer.
Plassen als een pro
Zoals ik eerder al schreef, is het heel handig als je hond weet wat het commando “plassen” is. Bijvoorbeeld als het heel hard regent of als je haast hebt om je hond uit te laten voordat je weg moet. Om de training te ondersteunen kan het ook helpen om je hond een stem te geven zodat hij zelf kan aangeven wanneer hij naar buiten moet om te plassen.
Je kan bijvoorbeeld gebruik maken van een bel voor honden. Dit is een bel die kan je neerzetten op de grond bij je deur. Je hond kan deze zelf bedienen met zijn poten of neus om aan te geven dat hij naar buiten moet. Of je kan zelf een koordje maken met een kattenbelletje eraan dat je aan de deur kan hangen. Beide opties kan je op verschillende manieren aanleren.
Deurbel voor honden
- Leer je hond de bel
Zorg ervoor dat je een bel hebt. Bijvoorbeeld deze maar je kan natuurlijk ook een andere bel gebruiken. Daarnaast heb je aantal beloningen voor de hond nodig. De training werkt het best wanneer je meerdere keren per week in korte sessies traint. Zorg dat je per sessie 15 beloningen klaar hebt liggen.
Wrijf met de beloning over de bel zodat deze aantrekkelijk ruikt. Hou de bel vlak voor de neus van de hond zodat hij eruit zichtzelf aan gaat ruiken. Wanneer je hond met zijn neus de bel aanraakt beloon je dit met je stem “Goed zo/braaf/ja/yes” en een beloning.
Wanneer je hond zonder aarzeling de bel aanraakt kan je het iets moeilijker maken door de bel iets verder te houden.
Doe deze training met je hond 1 a 2 maal daags gedurende een week. Je hond weet dan exact te bel te laten luiden voordat we doorgaan naar de volgende stap.
- Hang/plaats de bel bij de deur
Wanneer de hond weet hoe hij de bel moet luiden kan je de bel gaan plaatsten bij de deur die jullie gebruiken als uitgang wanneer jullie gaan wandelen. Zorg ervoor dat je de bel plaatst op een plek zodat de hond erbij kan met zijn neus of pootjes.
Bij deze stap hou je dus niet zelf de bel vast of in de buurt maar is het de bedoeling dat de hond zelf naar de bel toe gaat.
Herhaal dit 10 x per trainingssessie. Train het dagelijks voor 3 tot 5 dagen tot je hond het feilloos doorheeft.
- Bel is om naar buiten te gaan
Iedere keer dat je met je hond naar buiten gaat laat je je hond de bel indrukken voordat jullie de deur uitstappen. De hond heeft geleerd hoe hij de bel moet aanraken en bij deze stap koppel je het luiden van de bel aan het naar buiten gaan. Herhaal deze stap iedere keer dan jullie naar buiten gaan gedurende een week.
Wanneer de hond gedurende deze stap de bel zelf gaat gebruiken is het belangrijk dat je gelijk de riem pakt en met de hond naar buiten gaat. Zo leert de hond namelijk bel = naar buiten.
Kattenbelletje aan koordje
- Voorbereiding
Zorg dat je een belletje hebt, zoals bijvoorbeeld deze, en een stuk touw. Knoop het stuk touw aan het belletje zodat de het belletje straks bij de deur kan hangen op een niveau dat de hond erbij kan met zijn neus of poten. Je kan het belletje aan de deuklink hangen of je kan het aan de kapstok hangen.
- Mee naar buiten
Wanneer je met de hond naar buiten gaat zorg er dan voor dat je het belletje meeneemt. Op het moment dat de hond gaat zitten voor een plas of poep laat dan het belletje klinken. Als het nog een pup is die zindelijkheid moet leren, beloon de pup dan ook met je stem een eventueel een beloning in de vorm van een snoepje.
Na de wandeling kan je het belletje weer terughangen op de door jou gekozen plek waar de hond dus ook bij kan. Zorg dat je hond ook ziet waar jij het belletje terughangt.
- Consequent zijn en herhaling
De ene hond leert sneller dan de ander maar om ervoor te zorgen dat je hond dit, of iets anders, leert is het belangrijk dat je consequent bent. Het heeft dus geen zin als alleen mama het belletje meeneemt wanneer de hond naar buiten gaat. Iedereen die de hond uitlaat moet het belletje meenemen. Zo is het voor de hond duidelijk dat dit belletje bij plassen hoort.
Om het helemaal onder de knie te krijgen zal je het vaak moeten herhalen gedurende een tijd. Om het helemaal goed in te bakken zou ik je adviseren het belletje minimaal 3 weken gedurende iedere plasmoment mee te nemen.
- De hond laat het belletje klinken in huis
Je zal merken gedurende de training dat de hond op een gegeven moment ook zelf het belletje gaat opzoeken. Wanneer je hond het belletje laat klinken in huis, pak dan gelijk de riem en neem de hond mee naar buiten. Wees ook hierin consequent. De hond moet namelijk leren dat het belletje gekoppeld is aan naar buiten gaan. Wanneer de hond dan buiten zijn ontlasting doet beloon hem dan.
Mocht je problemen hebben met de zindelijkheidstraining of merken dat je hond toch ongelukjes blijft houden, neem contact op met een hondentrainer. Professionele hondentrainers weten ook een inschatting te maken of het plassen aan huis eventueel een symptoom is van ander gedrag of medische problemen. Ga je zelf aan de slag met het aanleren van een bel? Deel jullie voortgang dan met mij via social media, vind ik leuk!
Liefs,
Rianne Warmerdam